Eşarp takmak, kıyafet seçimlerinizde kısıtlanmanıza sebep olmaz. Aksine; birçok açık saçlı kadından daha şık bir görüntü elde edebileceğiniz bir öğe haline gelebilir. Kendinizin yapabileceği modeller olduğu gibi, nişan-düğün gibi özel davetlerde kullanmak üzere, türban tasarım bölümleri olan kuaförlerden de hizmet alabilirsiniz.
Genellikle, aldığınız abiye kıyafet ile birlikte set olarak alabilirsiniz. Bu sayede, elbisenizle hangi eşarbı kombinleyebileceğinizi düşünmek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca, kıyafetinizle tam uyum sağlayacağından, bir parçası olarak görünecektir. Bu set eşarp modelleri, bazen özel minik katlamalarla süslenmiş şekilde teslim edilebilir, bu durumda direkt elbisenizin üzerinden takabilirsiniz ya da elbisenizi giydikten sonra, istediğiniz şekilde bağlayıp (ya da kuaförde yaptırıp) kullanabileceğiniz bir modeldir. Taşlı takılarla, zincirlerle veya incilerle de desteklenebilir.
Her mevsimde, günlük kullanım için en uygun ve rahat eşarp modelidir denebilir. Mode üzerinden kullanıldığından, bağlamak zorunda olmadığınızdan, eşarbın rengine ve kumaşına göre, spor veya klasik bir hava yaratılabilir. Hareketli bir seçenektir, kullanımı kolaydır.
Şal eşarp; kare şeklindeki eşarplarda farklı olarak, dikdörtgen ve daha uzun şekilde üretilen eşarp modelidir. Birbirinden farklı kullanım amaçları ve dokuma özellikleri olabilir. Ancak; nerdeyse hepsinin ortak özelliği, bone üzerine takılmaları ve genellikle bağlamadan, boynun iki yanına serbest şekilde sararak ya da iğneler ile tutturularak kullanılmasıdır.
Bonenin üzerinden örtülen şal eşarp, bağlanmayarak, ortası alnın üstüne gelecek şekilde, gevşek bırakılarak, bir ucu omuz üzerinden arkaya, diğer ucu da aynı şekilde diğer omuz ucundan akaya atılarak kullanılabilir. Sıcak havalarda ve günlük kullanımda, oldukça büyük bir kullanım rahatlığı ve görsellik sağlar.
Eşarp üzerinden bere takılamayacağından, kışın soğukta, başınızı sıcak tutmak amacıyla kullanabileceğiniz, hoş görünümü ve daha kalın dokunmuş kumaştan yapılmış modelleri tercih edebilirsiniz.
İnce, parlak renklerde ve ipek dokumalı bir şal eşarbı, bir ucunu kenara yakın yerden üçgen oluşturacak şekilde katlayıp, bu katlanmış kenarı kulak hizasına gelecek şekilde başınızın üstüne koyup, kalan uzun ucu, boynunuzu kapatacak şekilde, diğer omuzun üstünden arkaya atıp, katlı kenara denk gelen birleşme yerine, şık bir broş takarak, hoş bir görüntü elde edebilirsiniz. Aynı şekilde takacağınız şal eşarbın, aşağıya doğru uzayan uçlarını, şık bir yüzün içinden geçirerek, yüzüğün taşlı kısmı ön tarafa bakacak şekilde kullanmanız durumunda, göz alıcı güzel bir ayrıntı elde etmiş olursunuz.
Kullanacağınız eşarbın tek renk ve ipekten olması, yüzüne hoş bir parlaklık ve yumuşak bir ifade verecektir. Kullanacağınız renge uygun bir bone ile kombinlediğiniz ipek eşarp, hafif bir göz makyajı ile desteklenerek, belki de yapılabilecek en uygun makyaj yerine geçecektir. Pastel renkler ve desensiz ipek eşarplar, hafif ve iyi hissettirebilir.
Eşarp kumaş çeşitleri hakkında çok fazla bilgisi olmayanlar ya da eşarp alırken hangi kumaşı tercih etsem diyenler için kumaş çeşitleri hakkındaki bu yazımız bilgilendirici olacaktır.
Sura ipek eşarp; yüzde yüz ipekten üretilmiş, yumuşak ve parlak bir yapıya sahip eşarp kumaşlarıdır. Dokunulduğunda yumuşaklık ve kayganlık hissi verir. Ve ipek olması sebebiyle terletmez, rahattır.
Twill ipek eşarp; yüzde yüz saf ipekten üretilmiştir. Yine kaymayan bir kumaştır ancak sura ipek kumaşa göre biraz daha kalın bir kumaş çeşididir.
Twill eşarp; kalın kumaş türüne sahiptir ve kayma sorunu yoktur.
Saten eşarp; En fazla kayan eşarptır. Eğer bone kullanılmaz ya da eşarp boneye bir iğneyle sabitlenmezse kayar.
Jakarlı eşarp; Kendinden desenli olarak da bilinen jakarlı eşarplar kayma yapmaz. Dokuma sırasında desenler verilerek yapılır.
Rayon eşarp; İpeksi yumuşak kumaştan elde edilen, kayma yapmayan ve polyesterden üretilmesine rağmen ipek gibi yumuşak olan eşarp türüdür.