İslamda örtünme nasıl olmalı, Tesettürün şekli nasıl olmalı? İslamda örtünmenin sınırları ve örtünün nitelikleri nasıl olmalıdır? Tüm bu sorulara cevap bulacağız.
Tesettür, sözlük anlamıyla Arapça “setr” “setretmek” kelimesinden türemiştir. Setretmek yani kapanıp gizlenme, örtünme, giyinme, kuşanma manalarına gelir. Tesettür, kadınlar için el, yüz haricinde kalan yerlerin kapatılmasıdır.
Tesettürün tam manada olması için bazı şartlar vardır.
Örtünün el ve yüz haricinde tüm bedeni örtecek şekilde olması gerekir. Bu sınıra örtü altından sarkan saçlar da dahildir. Yani saçların da tamamen kapalı olması, görünmemesi gerekmektedir. Namazda da kadınlar için aynı şart yerine getirilmelidir. El ve yüz haricinde tüm vücudun örtünmesi gerekir.
Giyilen elbisenin vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde geniş ve yine vücudu göstermeyecek şekilde kalın olmalıdır. İslamda örtünme nasıl olmalı konusuna hadisler ile açıklamaya çalışacağım.
Hadislerde İslamda Örtünme Nasıl Olmalı
Zira bu meseleye teşkil edecek bir hadis-i şerifte buyruluyor ki:
Hz. Âişe’nin rivayetine göre, kız kardeşi Hz. Esma bir gün Peygamberimizin huzuruna gitti. Üzerinde altını gösterecek şekilde ince bir elbise bulunuyordu. Resulullah (a.s.m.) onu görünce yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu:
“Ya Esma, bir kadın buluğ çağına erince -yüzünü ve ellerini göstererek- bunlardan başka bir tarafının görünmesi sahih olmaz.”
Sahih-i Müslim’de Ebû Hüreyre (r.a.} tarafından bir rivayette Peygamberimiz (asm), giyindiği halde açık olan, yani ince ve şeffaf elbise ile dolaşan kadınların Cehennemlik olduklarını, Cennetin kokusunu bile alamayacaklarını bildirirler.
Alkame bin Ebi Alkame annesinin şöyle dediğini rivayet eder:
“Abdurrahman’ın kızı Hafsa’nın başında, saçını gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Âişe’nin huzuruna girdi. Hz. Âişe başından örtüsünü alarak ikiye katladı, kalınlaştırdı.”
Elbisenin ve başörtüsünün şeffaf olmaması tenin rengini ve saçları göstermemesi demektir. Dışarıdan bakıldığında elbise ne kadar kalın dense de tenin rengi görülüyorsa örtünme gerçekleşmiş olmaz. Aynı şekilde ince eşarp ve şallar da saçı gösterdiği anda örtünme olmaz. Bu mesele Halebî-i Sağir’de şöyle belirtilir:
“Elbise altını, tenin rengini belli edecek şekilde ince olursa, bununla avret yeri örtülmüş olmaz. Fakat kalın olsa da, uzva yapışsa ve uzvun şeklini alsa (uzvun şekli görünür hale gelse), bu durumda örtünme hasıl olduğu için men edilmemesi gerekir, namaz caiz olur.”
İlk örtünme ayeti geldiğinde ve zamanın kadınları duyduklarında başlarını ve boyunlarını kapatmak için elbiselerinden yırtıp kafalarına geçirildiği anlatılırdı biz küçükken. Doğruluğundan emin olmasam da örtünme ayeti geldiğinde Allah’tan bir emir geldiğinde ne kadar hassas olduklarını, hemen nasıl ayeti benimsediklerini anlamak zor değil. İslamda örtünme nasıl olmalı konusu çok mühim ve hassas bir konudur, çağın Müslümanlarının araştırması gereken bir konudur.
Kısaca İslamda örtünme nasıl olmalı en alt kısımda verdiğim başlıktan görebilirsiniz.
Tesettür deyince günümüzde çeşit çeşit eşarp modelleri, yeni çıkan şal modelleri, kolaylık sağlayan hazır bone şal modelleri, tesettür giyim markalarının koleksiyonları aklımıza geliyor. Daha doğrusu artık aklımıza gelmese bile tesettür moda (!) diye çıkarılan bu tuhaf akım sayesinde tesettür özendiriliyor ancak inandığımız dine göre değil moda olarak gösteriliyor. Sırf eşarp ve şal modellerini beğendikleri için kapananların sayısı gün geçtikçe artıyor. İslamda örtünme nasıl olmalı konusuna hassasiyet gösterilerek kapanmak gerekiyor.
İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile ilgili kesin ve net olarak insan kapanmak için kapanmamalıdır. Kapanmanın da belli başlı şartları vardır. İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile ilgili bir çok kapanma şekli vardır, burka, çarşaf, nikap, hicap bunlardan bir kaçıdır.
Kapanmak sadece saçı kapatmaktan ibaret değildir. İslamda örtünme nasıl olmalı çok hassas bir konu olarak öne çıkıyor. İslamiyette ayet ve hadislerde de anlatıldığı üzere önemli olan dikkat çekmeyecek ve vücut hatlarını belli etmeyecek derecede örtünmek gerekir. Sadece başını bir örtüyle örterek kapalı olunmaz. Uzun tunik giyerek altına dar pantolon ve taytlar giymek de bunlara örnek. Etek giyip üzerine vücuda yapışmış bir badiyle de kapalı olunmayacağı gibi. İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile alakasız çok şekilde son zamanlar da çıkan tarzlar var.
Son yıllarda çıkan feraceler, tesettür modası adı altında çıkan en doğru tesettür giyim parçası belki de. En azından içine etek ya da pantolon giyildiğinde dışarıdan anlaşılmaması gerektiği için feraceler doğru seçim. Uzun pardesüler de yıllardır gerçek anlamda kapalı olan kadınlar için vazgeçilmez. Pantolon erkeklere özgü bir kıyafet olarak çıktığı için kadınlar için uygun olmasa da kolaylık ve rahatlık sağladığı için artık hemen hemen tüm bayanların dolabında yer alıyor. Ferace, pardesü ya da çarşaf altına giyilen ve dışarıdan anlaşılmayan pantolonlarda sorun yok ama yine bol olması tercih sebebi. İslamda örtünme nasıl olmalı en uygun kıyafetler arasında feraceler yer almaktadır.
Eşarp, başörtüsü takarken de dikkat edilecek hususlar var. Özellikle Peygamber Efendimiz ‘in (sav) bahsettiği ‘deve hörgücü’ denilen kafanın üstüne çıkan büyük topuzlardan kaçınmak şart. Sırf bu büyük topuzu yapmak için topuz tokası takmak uygun değildir. İlla bir topuz yapılacaksa önemli olan bunun dışarıdan bakan bir göze çarpmamasıdır. Başörtüsüyle boyun ve kulaklar da mutlaka kapatılmalıdır. Zira örtünme sadece başı değil iman tahtası denilen çeneden boyun ve göğse kadar olan kısmı da kapsar. Yani kimi kadınların iğnesiz boynu açıkta bırakarak yaptıkları şal bağlama İslam’a uygun değildir. Yine kimi alimlere göre şal da dinimizdeki örtünmeye uygun değildir. Sebebini ise boyna dolandığı için boyun hatlarını belli ettiği için şal bağlamak doğru değil diye açıklarlar. Ancak boynu belli etmeyen sıkı sıkı bağlanmadan örtülen şallarda sorun yoktur. İslamda örtünme nasıl olmalı konusunda bilindiği üzere deve hörgücü modeli yasaklanmıştır.
Başörtüsü omuzları örtecek şekilde gelmelidir. Omuzlar görünmemeli, eşarp omuzları aşarak boynu kapatarak bağlanmalıdır. Görüldüğü üzere İslamda örtünme nasıl olmalı konusu hassas bir konudur. İslamda örtünme nasıl olmalı çeşitli görüşlere de yer veriliyor, bazı siteler çarşafı hatta burkayı şart koşuyor. İslamda örtünme nasıl olmalı ne kadar hassas bir konu olsa da yine de genel şartlar bellidir, bunlar ile sizde değerlendirmenizi yapınız, ben bu tarz sitelere karşıyım.
Bu konuyla alakalı ayette şöyle buyuruyor :
Kısacası İslamda Örtünme Nasıl Olmalı (kadınlar için);
- El ve yüz haricinde tüm vücudu örtünmelidir.
- Vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde kıyafetler bol olmalıdır.
- Kıyafetler dikkat çekmeyecek renklerde olmalıdır.
- Tenini belli edecek kadar ince olmamalıdır.
- Başörtüsü boynunu ve omuzlarını örtecek şekilde olmalıdır.
- Deve hörgücü kadar büyük bir topuz yapılmamalıdır.
- Dikkat çeken takılar takılmamalıdır.
- Ayakkabılar topuklu ise ses çıkarmamalıdır, dikkat çekmemelidir.
Şu sıralanan şartlara bakıldığında ülkemizde ciddi anlamda dini kendimize uydurma vardır. İnancımıza göre değil beğendiğimize göre giyiniyor ve Allah’ın emirlerine uyduğumuzu zannediyoruz.
İslamda örtünme nasıl olmalı hakkında bilgi vermeye çalıştık. İslamda örtünme nasıl olmalı konusunda bir nebze olsun fikir verebildiysek ne mutlu bizlere… Sizlerde İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile ilgili görüşlerinizi bizler ile paylaşırsanız çok memnun oluruz.
İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile ilgili en altta video ekleyeceğim. İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile ilgili video içerisinde de bu konunun tam olarak bir özetini bulabilirsiniz. İslamda örtünme nasıl olmalı konusuna titizlikle inceledik, genel şartları vermeye çalıştık. İslamda örtünme nasıl olmalı geniş bir konu bazı sitelerde illa ki çarşaf şart koşmaya çalışılıyor, ben buna karşıyım. İslamda örtünme nasıl olmalı konusu ile ilgili belli kriterleri yerine getirdikten sonra gönlünüz ferah olsun Müslüman kardeşlerim. Bu kriterleri yerine getirdikten sonra, o onu demiş bu bunu demiş lütfen böyle şeylere takılmayınız.
Allah hepimize hidayet versin ve inandığımız din İslam ise gerçek manada tüm emirlerini yerine getirme gayreti versin. İslamda örtünme nasıl olmalı konusu umarım yeterince aydınlatıcı olmuştur. Selametle…
İyi günler ben bu yazıyı okudum ama aklımda bir kaç soru kaldı cevaplarsanız çok sevinirim. Şal için evet omuzlar kapanıcak göğüse kadar mı kapanıcak yoksa göğüste mi kapanması lazım ?
Resimde gösterildiği gibi kapanabilirsiniz.
Merhaba eşarbın veya salın içine bone takmakta bi sorun varmı acaba ?
Bone, saçları toplamak ve dışarıdan görünmesine mani olmak için kullanılır. Bone takılmazsa eşarp veya şal kayabilir ve saçlar görülebilir. Bu yüzden bone, gerçek tesettür için uygun bir örtüdür.
Iyi gunler topuzun olcusu nasil olmali yani sacimizi nerden baglasak daha iyi olur simdiden tesekkur ederim
Merhaba Merve Hanım, saçlarınızı kafanızın hizasında toplar ve topuz yaparsanız ‘deve hörgücü’ olarak tabir edilen başın üstünde bir baş daha varmış gibi bir yükseltiye sebep vermeden eşarbınızı bağlayabirlisiniz. Kısacası elinizi alnınızda geri doğru mesh eder gibi yaparken herhangi bir yükselme yoksa, aynı hizadan aşağı doğru iniyorsa deve hörgücü topuzu yapmamış olursunuz. Umarım açıklayıcı olmuştur. Hayırlı geceler..
hayırlı gönler carsfaın üzerine 150×150 boyutunda bir şalı takmak ,örtmek günah mıdıdr ?
Ayşe Hanım, örtünme ayetlerini ve örtünme ile ilgili hadisleri okuduğunuzda sorunuza cevap bulacaksınız.
http://www.esarpmodelleri.net/tesetturle-ilgili-ayetler.html
http://www.esarpmodelleri.net/tesettur-ile-ilgili-hadisler.html
Hayırlı Geceler