Tesettürlü bayanların baş tacı başörtüleri için dolaplarında, şifonyerlerinde ya da başka bir yerde mutlaka özel bir yeri vardır. Ancak dolaplarda askılara asıldığında kat izi olduğundan her seferinde ütüleme ihtiyacı doğuyor. Çekmecelerde de yine aynı şekilde katlanıp üst üste konulduğunda buruşabiliyor, ütü gerektiriyor. Üstelik ipek eşarplar kaygan yumuşak bir yapıda olduğundan üst üste durması da zorlaşıyor.
Eşarp ve şallar için piyasada çok farklı, çeşit çeşit askılar bulunuyor. Eşarp askıları modelleri lüks mağazalardan bir milyonculara kadar pek çok farklılık gösteriyor. Eşarp askıları hakkında önceki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Fakat bu yazımızda güncel olan ve kendin yap projelerine giren evde eşarp askısı nasıl yapılır sorusuna yanıt bulacağız.
Öncelikle eşarp askısı modellerinden hangisini yapacağımızı anlatalım. Dolaplardan ziyade boş bir duvarınızda monte ederek kullanabileceğiniz ve ütüledikten sonra takıp istediğiniz zaman hemen kullanabileceğiniz eşarplarını takmak için bir eşarp askısı yapacağız. (Resimler netten alıntıdır.)
- İstediğiniz uzunluk ve kalınlıkta bir tahta parçası.
- Ahşap mandallar.
- Silikon yapıştırıcı ya da kuvvetli yapıştırıcı.
- Tel parçası, kanca ve çivi.
Tahta parçası yerine sunta da olur, aslında plastik iki üç parmak kalınlığında bir parça da olabilir. Resimlere bakınca daha net anlayabilirsiniz. Önemli olan ahşap mandalları sabitleyebileceğimiz bir platform gerekli. Bu platform ahşap ve gerekli kalınlıkta olursa duvara çivileyerek monte edebilirsiniz. Eğer tahta parçasının her iki ucundan tel ile bağlayarak askı şekli verirseniz. Bu şekilde de duvara sabitlemeden kullanabilirsiniz.
Ahşap mandalların ağızları aşağıya gelecek şekilde tek tek ve belli aralıklarla tahtaya yapıştırıcı yardımıyla yapıştırın.
Kurumasına ve sabit kalmasına yardımcı olmak için de ya mandalların üzerine birer ağırlık koyun ya da resimdeki gibi penseye benzer kıstırmalı bir aletle bir kaç dakika bekletin.
Tahtanın kenar kısımlarına iki küçük kanca takın ve telleri buralara sabitleyerek yukarıya doğru bir üçgen oluşturun. Tıpkı bir askı gibi görünecek.
İşte ev yapımı el emeği eşarp askısı hazır.
Eşarp ve Şal Askıları
Eşarp ve şallarınızı nasıl muhafaza edersiniz? Katlayıp çekmeceye mi koyarsınız yoksa bir askı vasıtasıyla mı korursunuz?
Öncelikle genelde bir kez örtüldüğünde iğne, katlama vs gibi nedenlerden dolayı ütüsü bozulur eşarp ve şalların. İlk ütülendiğinde ise kesinlikle kırışsın istenilmez. Bu yüzden ütüsü bozulmasın diye pek çok bayan odasının perdesine tutuşturuverirdi eskiden. Ancak uçtan yapılan bu tutuşturma eşarbın tam ortasına gelecek şekilde bir ize neden olabiliyor.
Bunun daha kolay bir yöntemi var. Eğer dolap içinde muhafaza edecekseniz kıskaçlarının içi pamuksu bir kumaşla kaplı etek askıları var. Onlar gerçekten çok işe yarıyor. Tabi dolap içinde kullanılabilecek satılan eşarp askıları da mevcut bunlardan da yararlanabilirsiniz. Ama Bu askılar eşarp ya da şalları düz tutmadığı için yine kırışmalarına sebep olabilir.
Bir de duvara montelenen ya da dolap dışında odanızın duvarında kullanabileceğiniz eşarp askıları var. Mıknatıslı eşarp askısı eski usülde olduğundan eşarp ortasında bir iz bırakabilir. Ama iğne kullanılmadığı için en azından eşarpta iğne izi olmaz. Mıknatıslı eşarp askılarını da hem düz formda duvara asılacak şekilde hem de yuvarlak formda yine duvara takılacak ya da askıyla dolaba asılacak tarzda üretmişler. Sefamerve de mıknatıslı dolap içi eşarp askısından bulabilirsiniz. Hepsini teke tek eşarp askısı resim galerimizde inceleyebilirsiniz.
Son olarak bizim marifetli ve becerikli bayanlarımızın tasarladığı mandallı eşarp askıları var. Burada mandalın iz bırakıp bırakmadığına lütfen dikkat edin. Zira iz bırakan mandallar eşarba zarar verebilir. Rengarenk boyanan mandalları bir platform üstüne yapıştırın ve duvara monte edin. Alt alta mandal sıralamaktansa üstteki iki mandal arasına denk gelecek şekilde diğer mandalı yapıştırın; eşarplar üst üste birikmemiş olur.
Eşarp takmak kadar eşarp bakımı da çok önemli. İpek eşarplar için üretilen eşarp şampuanından da haberiniz yoksa buraya tıklayarak bakabilirsiniz.